Další odkazy

Nenechte si ujít!

Povídka Druhá šance od Alokin teď vyšla jako kniha!

Zkáza z nebes

Snoubení tmou - Leona Škodová

Hříšníci - Marie A. Gregorová (ambra)

Facebook

Kdo sem chodí?

Flag Counter

http://www.bez-hranic.cz/gallery/Albus%20001.jpg

Setkání

S realitou? Se sebou? S přáteli?

předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1

Mata

8)  Mata (07.09.2013 01:29)

Díky

DarkMoon

7)  DarkMoon (06.09.2013 23:48)

„Nebýt toho, že jste nás málem ušlapali, mohl bych říct totéž,“ :D
No a... ohledně té otázky asi nemám, co víc říct, než už je v komentářích pode mnou
Každopádně kapitola skvělá

Fanny

6)  Fanny (12.02.2013 16:20)

Nene, netýkala se módy a oblečení, ale přesně tohohle.

Mata

5)  Mata (12.02.2013 02:06)

Fanny, že, mě taky fascinuje odlišnost jazyka a chování a když už jsem v té době, proč toho naplno nevyužít. A nutno dodat, že obzvlášť Angličané jsou v tomto přeborníci. Zbožňuju jejich upjatost a humor :)
Ono ne nadarmo se říká, že často nevládly králové, ale královny, a milenky
A jak jsem už níže naznačila, často možnost volby není (mluvím z vlastní zkušenosti, momentálně nemám jinou volbu, než živit rodinu, ač bych raději očekávala či chovala druhého potomka). Já vím, všude se píše, že můžeme volit mezi rodinou a prací, ale realita je povětšinou někde jinde, tak obojí šidíme kvůli tomu druhému. (Pokud se tvá poslední poznámka tedy netýkala odívání, tam jsou samozřejmě možnosti nezměrné, jen jich využít)

Florence díky za komentář i přes fyzickou indispozici, o to víc mě těší. Doufám, že palec už nebolí.
Coco prostě nešlo nevyužít, jako jednu z mých oblíbených osobností :D

Fanny

4)  Fanny (07.02.2013 23:05)

Dnes byly obzvlášť patrné konvence jejich doby. Vždycky mě fascinují odlišnosti v mluvě i chování a hodnotách z dřívějších let... A člověk opravdu nemusí chodit do dávné historie, aby měl pocit, že se ocitl v jiném světě. A ty jsi to ještě vykrystalizovala v jejích slovní přestřelce. Domněnky se mi opravdu potvrzují, ale neztrácím o něj zájem. Ač s ním možná v mnohém souhlasím, osobně bych si s ním nerozuměla. Tím jsem si jistá. Aileen přesně vystihla mou nedůvěřivost a obavy, ovšem nepřekvapuje mě Albusova náklonnost ke Gellertovi. V lecčem si jsou podobní.
Dnešní doba je hodně shovívavá k téměř jakémukoliv chování žen a i já osobně asi nemám vyhraněný názor. Hlavně proto, že upjatější konvence jsou v dnešní době jen v opravdu vyšších kruzích a i tam je dnes leccos tolerováno. Ale tehdy? Jít proti proudu bylo hodné obdivu, ale tahat za nitky se dalo i s maskou poslušné dámy. Samozřejmě, že ne vždy.
No, není snad na každé z nás, co jí bude vyhovovat? A v dnešní teprve... ;)

Florence

3)  Florence (06.02.2013 14:00)

Ahoj Mate,
promiň, že jsem se delší dobu neozvala komentářem u tvých kapitol. Dneska jsem se rozhodla to dohnat. Původně jsem chtěla komentovat až poslední kapitolu, protože mám naražený palec a hrozně špatně se mi píše, ale neodolala jsem a musela se ozvat už u Coco:D.
Musím říct, že souhlasím s tebou. Ženy toho mají na práci vážně o dost víc než před sto lety a často i víc než muži. Stíhají vlastně dvě práce - tu normální, za kterou jsou placeny a práci v domácnosti, na kterou jsou většinou sami.
A děvkóznost je moc hezké slovo a hodně výstižnéB).

Mata

2)  Mata (06.02.2013 01:16)

Anne díky moc za komentář i pochvalu.
Upřímně se opravdu snažím, aby se čtenáři zamýšleli, hledali vlastní postoje a nebyli pouze konzumenti. Jsem moc ráda, že se mi to daří.
Máš pravdu, že ženy mají už podstatně lepší podmínky, i když stále je ještě mnoho co vylepšovat. Jde spíš o jistá očekávání společnosti. V době o které píšu se od žen očekávalo že budou dobrými matkami a postarají se chod domácnosti a samozřejmě o svého muže. Neříkám že je to dobře, když chtěly něco dokázat, musely tvrdě bojovat. V dnešní době se od žen očekává, že budou dobrými matkami, postarají se o domácnost a muže, budou vydělávat (protože muž s běžným příjmem rodinu neuživí) a ještě budou vypadat k světu. A chybí zde možnost volby. Proto ženy často přejímají mužské role aniž by samy chtěly, což je podle mě špatně.
Co se týče módy jako takové, souhlasím, že v dnešní době je vše jednodušší. Jen mě tak trochu mrzí nedostatek vkusu a soudnosti mnohých žen. Často místo ženské rafinovanosti a elegance (která ještě v nepříliš vzdálené minulosti byla ženám vlastní) vídám spíš prvoplánovost, podbízivost a jak ty píšeš děvkóznost (skvělé slovo, naprosto vystihuje). Ženy často bohužel zapomínají na to, že méně je mnohdy více a že muži mají taky fantazii, proč jim tedy ukazaovat vše, když si to mohou domyslet a tajemství láká. V neposlední řadě způsob oblékání o nás ledasco vypovídá, ať chceme nebo ne a když se obléknu jako žena lehčích mravů, budu tak vypadat i když budu všude tvrdit, že jsem stará panna. Myslím si i to, že řada žen si toto neuvědomuje a dost to podceňuje.
Díky za názor

1)  AnneCullen (05.02.2013 11:46)

Krásný díl, tvoje psaní přinutí člověka se pořádně zamyslet... nebo to je tak aspoň u mě :) Myslím, že i když ženy jsou v současném světě téměř na stejné úrovni jako muži (hlavně v ČR stále vládne šovinismus), nemyslím si, že by tím ztratily na ženskosti. Současná móda zahrnuje tolik šancí na krásu a pohodlnost, že prostě jen stačí správně vybírat. A rozhodně si myslím, že takové upnuté rifle jsou mnohem ženštější než třeba minisukně - tím ale nechci říct, že i minisukně nejsou sexy. Bohužel v dnešní době nastává malý problém... ženy si často pletou ženskost a... děvkóznost - promiň ten výraz, připadá mi výstižný :) Některé dámy by si měly uvědomit, kde končí hranice ženskosti a kdy už vypadají, s prominutím, jako lehké děvy :)

1

>