Další odkazy

Nenechte si ujít!

Povídka Druhá šance od Alokin teď vyšla jako kniha!

Zkáza z nebes

Snoubení tmou - Leona Škodová

Hříšníci - Marie A. Gregorová (ambra)

Facebook

Kdo sem chodí?

Flag Counter

/gallery/Stin_cerneho_dymu.jpg

11 - Med i ostny

Zemědým zapůsobil, Nick je zpět tam, kde byl. Možná bude vše zase ve starých kolejích. Možná.

předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1 2   »

Cathlin

21)  Cathlin (09.05.2013 10:20)

Hani... někde jsem slyšela, že u každého autora jsou jeho příběhy vždy do jisté míry autobiografie. Hlavně, co se týká jednání a vnímání postav. Tomu se nelze zcela vyhnout. Na druhou stranu - autor píše i proto, aby nechal své postavy jednat právě opačně k tomu, jak by jednal sám, a aby si jejich prostřednictvím vyzkoušel, jaké to je - reagovat úplně jinak. Takže představivost je tu samozřejmě obrovská.
Nicméně té autobiografičnosti bych se tolik nebála, to je normální.

Cathlin

20)  Cathlin (09.05.2013 10:03)

Hani, to je tedy zase zcela nový úhel pohledu. Překvapila jsi mě. Obecně se má za to, že tohle je horší než smrt. Že to už radši umřít, než být takhle omezený, závislý, atd... do konce života. Ovšem, máš rozhodně pravdu, že pokud by ten člověk nebyl ani schopen si to uvědomit... situace je jiná. Jde ovšem o to, kdo by to zaručil, že si postižený opravdu nic neuvědomuje. Budu si muset o těch mozkových příhodách a jejich následcích něco zjistit (to si říkám už delší dobu...) :-)

Každopádně jsem... ráda, že tenhle tvůj názor vím. A že se našel někdo, kdo by to byl schopen nějakým způsobem skousnout. Jsem ráda, že vidíš, jak obrovská Nickova potřeba je... že pro něj hledáš cesty úniku.

Cathlin

19)  Cathlin (08.05.2013 22:11)

Hani, odpovědi já zásadně nedávám. :-D To už musí být. Ale na otázky jsem expert. ;)
1. Jak to myslíš? Tím chceš říct, že by ti nevadilo, kdyby toho doktora Nick doživotně poškodil psychicky a zničil mu mozek, ale vadilo by ti, kdyby ho zabil? Jedno bys byla ochotna tak nějak tolerovat a druhé ne? Já jenom, jestli to správně chápu, než ti nějak odpovím... Nicméně, zatím musím přiznat, že mě těší, že bys Nickovi "něco" byla ochotna tolerovat, ať už je to cokoliv z toho...
2. Jooo, Susanna. Věčné téma. Také bych byla o její empatii přesvědčena. To už ostatně ukázala dost a dost. Měla pro Nicka nadstandardní pochopení. Co by odpustila a co ne... to je zatím oblast, ve které musíme tápat. Já mám sice jasno, že ano... (i když mě Susi může ještě překvapit a vzpírat se mým představám), ale jak čtenáři můžeme prozatím jen odhadovat. Její naštvání a odmítání Nicka je teď docela prudké, zdá se mi.
Tak doufám, že mi tu ještě necháš koment, abysme to mohly nějak uzavřít.

Cathlin

18)  Cathlin (08.05.2013 10:58)

Hani, nevím, co napsat. "dotkneš se toho, po čem toužíš a NIC, žádné mrazení, motýlci, chvění, prostě prázdno až na dřeň" - Neuměla bych to říct líp.
A přemýšlíš nad tím, jestli neměl zabít, aby si ukradl další dny se Susannou? Chápu to správně? Ptáš se, jestli by smrt toho lékaře (nebo někoho jiného) stála za to, aby mohl ještě nějakou dobu být člověkem se vším všudy?
A další otázka - jestli by mu to Susanna odpustila... Jestli by to dovedla pochopit. A ještě horší otázka: jestli ji neodradil natolik, že už nebude chtít chápat vůbec nic. Jak pevně jsou ty dveře, co se mu zavřely před nosem, jak pevně jsou zamčené?
Kruciš, už abych mohla psát dál!!!!!

Cathlin

17)  Cathlin (04.05.2013 21:07)

Juli,
On by to udělal právě proto, že byl pod silným vlivem zd, který v něm všechny city utlumuje a zůstává jen bezcitnost… Pravděpodobně to byl způsob, jak si vybít frustraci z toho, že se brání někoho zabít… Všechno se to v něm pralo a mlelo jako za bouře. Můžeme být rádi, že to nakonec ještě dobře dopadlo. Zd ho samozřejmě chrání, ale nesmí se to s ním přehánět. Když si ho vezme mít, jej z něj chladnokrevný drsňák, který jakýmkoliv způsobe řeší svoje frustrace. Proto tedy… Když si vezme zdýmu jen přiměřené množství, je to v pohodě. Však mu to potom taky Sheyla vysvětlila. Zkrátka to úplně nezvládl.
Ale přesto v něm nějaká ta zabijácká stránka být musí. Ale kousek té agresivity je v každém chlapovi, takže… při správné stimulaci asi není tak těžké tomu podlehnout.
Já osobně zatím věřím, že Nick vrah není. Protože potom bychom vrahy museli být všichni. Stalo by se nám to, co se stalo jemu v jeskyni, a vraždili bychom taky. Vrah je někdo, kdo to dělá z vlastní vůle, s Nickem je to trochu složitější. Na jednu stranu na něj působí vliv „jeskyně“, na druhou stranu… když to přežene se zemědýmem, je dokonale neřiditelný… Musí být velmi těžké udržet se v mezích, zvláště s přihlédnutím k tomu, jak moc ho to omezuje a ničí.
A jj, Howard si už toho taky se Sheylou za ty dva roky zažil dost. :-) Zná ji, ví, do čeho jde. To je aspoň pozitivní… A samozřejmě tam Howard není jen tak mimochodem, i on bude mít svou roli.
A copak s tím udělám? S čím jako? ;-) Že se na Carsona hezky kouká, a že byste chtěly, abych mu přenechala vedoucí roli???????? (super tajmeně tvářící se smajlík zkoumající mouchy na stropě…) :DDDDD Všechno má svůj čas… a doufejme, že to bude bude stát za to!

Cathlin

16)  Cathlin (03.05.2013 18:26)

Marti,
Takže sis myslela, že Nick bude takový jako na konci plesu ještě hodně dlouho? No, tak naštěstí tak kritické to nebylo, jednalo se o předávkování drogou… I to k tomu patří. A neboj, nebyla jsi sama, kdo se řádně vyděsil.
„Teď se bud koukat na Carsona vedle Susanny, který má to, co on mít nemůže“… Jo, to je rozhodně správný směr úvah. A i to, že láska je pro něj opět jen prázdný pojem, ovšem jeho zbývající city, to je jeho největší kříž. Myslím, že nic z toho, co jsi popsala, mu nezávidí nikdo z nás.
A že jsi dojatá??? No, uf… Za to určitě může Sheyla a její dobrosrdečnost. Jo, takový přístup je tak trochu na dojetí, zvláště potom, čím si Nick zrovna prošel.
Díky, Marti!!!

Cathlin

15)  Cathlin (02.05.2013 22:36)

Kati, jj, ta pauza je nepříjemná pro vás i pro mě, ale co se dá dělat. Holt se to musí všechno zvládnout a už to začíná být opravdu náročné.
Že se ti hra slov líbila - jsem potěšena. :) :) :) Tvé stručné shrnutí jeho pocitů do několika vět - Ano, dalo by se to říct i takhle jednoduše, ale nebylo by to tak výstižné. A přemýšlela jsem, čím to je, že mě na těchpopisech prostě nepřijde nic až tak zvláštního - já takhle prostě vnímám všechno kolem mě. Prostě to vnímám jako bezvládné ztěžklé ruce, které nemají ani sílu se zatnout v pěst, a ne jako, že se cítím mizerně. A tak prostě tyhle věci takhle popíšu - a tobě se to líbí. A to je moc dobře.
Jestli by to tak vnímal i Nick, to je otázka, ale budeme věřit, že ano. ;)

julie

14)  julie (02.05.2013 20:31)

Kati,ta písnička ke kapitolce krásně pasuje,díky!A jinak... no, chudák Nick.
„Ne, rozhodně jsem si nemohl vyčítat, že bych předem nevěděl, do čeho jdu. Nic z toho, co bylo teď, mě nepřekvapilo, všechno bylo na svém místě.“
Jo, jenže představovat si a pak prožívat naplno je rozdíl. Tenhle propad Nickovi fakt nezávidím.

„Mířil jsem na ni střepem. Vážně bych jí ublížil? To, že jsem na tuhle otázku znal odpověď, bylo ze všeho nejhorší. Věděl jsem, že bych to dokázal.“
To jsou snad nejhorší věty – aspoň pro mě. Ta šílená hrůza, přiznává sám sobě, že je schopný úplně všeho! A to byl pod vlivem zemědýmu!!! Takže ho vlastně nechrání?! Nebo utlumil jeho vnímání natolik, že z něj zbyla jenom skořápka člověka, absolutně bez citů?!!! A v hlavě jedinou myšlenku – jak od sebe Susannu co nejúčinněji odehnat… drogy, ať jsou jakékoliv mají šílené účinky.

„Jako vrah, kterým jsem si myslel, že doopravdy nejsem“ … není vrah? Bral nevinným lidem životy, tak jak si teda říká?!!!
Ovšem Sheyla to vzala s nadhledem. Jako máma, ať její dítě provedlo cokoliv, vždycky v něj věří.A koláčky!!!!
„Jaké listí to bude tentokrát, srdce moje?“ Tak to vypadá, že Howard už s Sheylou taky něco zažil

Ale Nicku, co to překvapení na závěr? Čekal jsi snad, že Susanna půjde do kláštera? Po zážitku s tebou mi její volba připadá mi jako přirozená reakce – teď potřebuje u sebe někoho, na koho se může spolehnout. No a taky se na Carsona moc hezky kouká Takže prémie navíc. Copak s tím uděláš???

KatkaB

13)  KatkaB (02.05.2013 18:46)

Ó Cathlin... to je zase krásná hra slov...
Třeba:
"Obrazy z první půlky večera se prolínaly s těmi v jeho závěru v bolestně nepřiměřeném kontrastu" to bych nevymyslela ani náhodou Krásný, moc

A nebo tohle - bylo mi hrozně, neměl jsem žádnou sílu - Tvými slovy:
"Překvapila mě tíha mých vlastních údů, zdřevěnělost mého těla, nemotornost a ztuhlost, která mě ovládla, když jsem vstal z postele. Bylo vážně těžký začíst se zase hýbat." To je skvost

"Myslel sis, že bych chtěla po týrané duši, aby se pokoušela žít ze sil, které už nemá?" Tomu říkám pochopení

Příště budou lázně. V červenci... To je sice daleko, ale pro titul je zapotřebí se učit, jinak bude prd a ne titul ;)
Držím moc moc palce, ať to při svém vytížení všechno zvládneš. A neboj, dobře to dopadne Budu se těšit na další pokračování Tvého díla, Cathlin

Mata

12)  Mata (01.05.2013 22:45)

Twi co se týče Kačenky a jejího stylu, nemůžu nic jiného než souhlasit. Velmi rychle se zařadila mezi mé oblíbené autory.
A souhlasím i s Kačenkou, ohledně tvé intuice a i to, že sme rády :D

Twilly

11)  Twilly (01.05.2013 21:46)

Kačenko, něco mi říká, že od budoucího týdne budu fičet povídkách od vás dvou, já se asi rozteču, než se zase uvidíme... hele a když už jsem u toho, jak vidíš ten navrhovaný termín od Macka, to víš, ať mohu plánovat :p

Cathlin

10)  Cathlin (01.05.2013 21:43)

Twilly, co se týká Máty, tvá intuice byla pravděpodobně zase neobvykle přesná. Jak ti jen poděkovat? ;) B) A určitě jsme rády, že nás ráda vidíš.
A ta tvá chvála zase - Těším se, až budeš taky číst. To zase budou sessions...

DarkMoon

9)  DarkMoon (01.05.2013 21:28)

„Jak snadné bylo za pár hodin ujít cestu od něžné starostlivosti, kterou mi věnovala, od rozvernosti, od láskyplných doteků, od vřelosti v jejích očích… k naprostému zavržení a odmítání. Jak snadné bylo změnit náklonnost v pohrdání.“ Au au… Takže přišlo vystřízlivění… na jednu stranu jsem mile překvapená, nějak jsem si myslela, že v tom stavu, v jakém byl na konci plesu, zůstane o dost, o dost, o HODNĚ déle
Ale to, že to tak není, to to tedy o moc nelepší. Nick si všechno uvědomil, co se stalo a jak. Uf, tuhle situaci mu vážně nezávidím. Dívat se na to zpětně a připadat si, jako by to ani nebyl on a přitom vědět, že to tak bylo, říkat si, nakolik je vlastně sám doopravdy takový, nakolik za to mohl zemědým…. A po tom všem návrat k té prázdnotě kolem… Teď ke všemu ještě bude koukat na Carsona vedle Susanny, který má to, co on mít nemůže. I když je pro něj láska opět jen prázdný pojem, tohle mu moc nepřidá.

"„Stálo to za to?“ zeptala se znovu na to samé, trochu jinak.
A ve všem tom, co se ve mně míchalo, na tohle jsem měl jasnou odpověď.
Přikývnul jsem. Několikrát. „Stálo, Shey. Za to všechno. Těch pár hodin, procházka u řeky, ten večer na plese…“
„Na plese?“ zeptala se se zájmem.
„Jo…“, přikývnul jsem. „Už to necítím, Shey. Ale vím, že byla krásná. A byla blízko a… všechno bylo tak blízko.“"

V tomhle je toho prostě tak MOC. Slzy. Nevím, jestli to není i tou úžasnou doprovodnou melodií, ale oficiálně jsem dojatá. Uf…

Cath, tahle kapitolka byla prostě přeplněná emocemi, které jsem opět vnímala na maximum, jen je slovy v komentu nějak nedokázala zpětně odrazit. Tak prostě jen, abys věděla: Jsem nadšená, jako vždy, a nádherně bolestně zasáhnutá. Díky!!
A ještě jednou přeji hodně štěstí a pevné nervy ;)

Twilly

8)  Twilly (01.05.2013 20:40)

Já vím, cítila jsem v kostech, že Kačenčin styl bude pro tebe to pravé a Kačenka samotná? Je pro mě z části posvátná. Ji si nedovolím číst, pokud nejsem úplně uvolněná, vydýchaná, bez nehod, stresuprostá nikoliv lihuprostá, a prostě JI si nedovolím číst nepozorně, protože píše mezi řádky nejen děj, ale i emoce a to já tuze ráda.

Mata

7)  Mata (01.05.2013 20:33)

Twi však v tom máš taky prsty, ženská :D I když bych možná časem na Cathlin přišla, ale rozhodně ne tak rychle:D

Twilly

6)  Twilly (01.05.2013 20:27)

Holky, já si dovolím skočit vám tady do toho. Ani netušíte, že právě vás dvě vidím NESKUTEČNĚ ráda pohromadě

Mata

5)  Mata (01.05.2013 20:19)

Já taky věřím, že se mi budou líbit :D
Já dělám jenom noční už třičtvrtě roku a občas jsem z toho pěkně na bednu. Net je jedna z věcí, co mě tam zachraňuje. Jen to psaní mi tam moc nejde. Ale dost často tam kreslím, většina mých ilustrací vznikla v práci. Nebo to zachraňuju filmama:D Aspoň, že to je práce kde stačí, že jsem a co zrovna dělám je jedno:) . Mohlo by být i hůř.

Cathlin

4)  Cathlin (01.05.2013 20:11)

Máto, jsem ráda, že jsem tě tedy nabízením nepohoršila. A ještě raději, že se na čtení chystáš. Věřím, že se ti budou líbit. ;)
A aha, náladu ve společnosti - už vím, co jsi tím myslela. Je dobře, že sis toho všimla..
To, že si v tom každý najde to své, to se mi líbí taky, samozřejmě.
A tvé noční vypadají docela snesitelně. :-) Také jsem dělala noční, ale bez netu. A na čtení knih jsem nějak po nocích neměla sílu. A že tam bylo volného času! Většinou jsem musela dělat něco tvůrčího rukama, abych neusnula. Měli jsme vždycky pět nočních v kuse za sebou - docela děs.

Mata

3)  Mata (01.05.2013 19:05)

Cath mám je v merku, neboj se. A v pořadníku. Takže se na ně určitě podívám, jen nechci rozečítat nic nového, mám toho rozečteno habakuk a nějak nestíhám dočítat a to nejen tady, ale i jinde. Ale neboj dojde na ně, páč tvůj styl "trápení" postav se mi líbí, máme lecos společného :D Jen nabízej, to je potřeba.
No co se týká nálady ve společnosti vidím to dost podobně, obzvlášť ta poznámka že je nedostatek psychiatrů mi přišla jak kaďák na nočník. Ale to může být i tím, že se dva roky sama pohybuju ve srabu. Ale to může být jen můj pocit, moje paraela. To se mi i na ohlasech čtenářů líbí, že každého se dotkne něco jiného, vnímají to každý úplně jinak.
Jop, zlato, četla. Sloužim noční služby, takže když se ti objeví komentář v nejakou takovouhle nemožnou hodinu je ode mě. Zkracuju si tak čas v práci.:D

Cathlin

2)  Cathlin (01.05.2013 13:41)

Máto, kdyby ti třeba to čekání přišlo dlouhé, zkus si přečíst Dvě jizvy. Pokud máš ráda temné příběhy, ve kterých cesta je cíl, a ve kterých si postavy projdou opravdu celou škálou ničivých a náročných stavů, potom je to příběh pro tebe. Dým bude asi opravdu dál až v tom červenci. Ale vím, že toho máš sama hodně a pravděpodobně asi nehledáš nic dalšího ke čtení, ale nabídnout ti to mohu, ne :-)

Že máš pocit, že Nick si se Susannou zažije ještě hodně? No.... tak tomu se nejspíš nemohu divit. A pravděpodobně to tak i bude. Ale nebude to jen Susanna, která s Nickem bude pořádně mávat. ;-)

A nějak se nechytám, co myslíš tou náladou ve společnosti....

A proboha, to jsi to četla ve čtyři ráno???? :D

1 2   »

>